promocijanet.com

Switch to desktop Register Login

Likovna umjetnost

 

 

Želja nam je u podrurbrici Likovna Umjetnost predstaviti slikare, autore, umjetnike s kojima surađuje naša galerija i čije umjetničke slike, radove možete pogledata na www.galerijanet.com

U ovih proteklih 13 godina kako radimo galerijski posao u posljednjih 5 godina najviše sam surađivao sa slikarom, autorom, umjetnikom Vladimir Vrljić Ankin...

Sa željom da upoznate i saznate više o našim umjetnicima, slikarima Predstavljamo vam  slikara, umjetnika Vladimir Vrljić Ankin (Garčina kraj Slavonskoga Broda, 1950.g.živi i stvara u Zagrebu. Majstor pejzaža i portreta koje oblikuje izrazitim kolorizmom i ekspresivnim crtežima, posvetio se slikarstvu nakon studija hrvatskoga jezika i književnosti te filozofije na zagrebačkome Filozofskom fakultetu.

Pučku školu započinje u Rijeci , a nastavlja i završava u Sinju.Školuje se u sjemeništu franjevačke klasične gimnazije u Splitu do 1970.g., a potom do 1976. studira hrvatski jezik i književnost te filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Počinje učiti slikarstvo u atelje prof. Vilima Svečnjaka; potom se nakon tri godine osamostaljuje.  Postaje 1980.g. članom ZUH-a . Organizira 1984/85. g. studijsko putovanje i boravak u Francuskoj, gdje izlaže samostalno i grupno. Dragovoljac je i sudjeluje u Domovinskom rata u 1991. I 1992.g..

Ankin je stvorio nekoliko bitnih ciklusa u svojoj slikarskoj karijeri, koja traje, eto, već gotovo puna tri i po desetljeća. To su prije svega ciklusi crteža, akvarela, gvaševa i ulja pod nazivima  Otoci, Ptice i Čempresi, a ističu se i Drinske elegije te cjelokupan sakralni opus (Kristološke teme), kao i niz slika s motivom ljudske figure.

U postupnom nastajanju ovih ciklusa očigledan je promjenjiv rakurs slikarskoga „evolutivnog toka“, unutarnjeg sazrijevanja i sve upečatljivije kvalitete.  Posebno upečatljiv je Ankinov umjetnički slikarski opus „EROTIKE“ koji prikazuje lijepe žene pune i sočne tjelesnosti, ali nikada ne prelazeći rub između erotike i pornografije. Više na www.galerijanet.com

Sve očitija kvaliteta Ankinovih slika nije rezultat samo kvantitete, nastale upornim i postojanim, svakodnevnim radom, nego nesumljivih dubinskih razloga u traganju za istinskim slikarstvom.