promocijanet.com

Switch to desktop Register Login

Izložba akademske slikarice Kristina Jeić

 

 

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe / You are kindly invited to attend the opening of the exhibition

 

Izložbu Kristine Jeić† otvoriti će slikar  Željko Mucko.

srijeda 12.09.2012. u 18.30 h , Trg Ante Starčevića bb, OSIJEK

 

Time: September 12, 2012, at 18.30 pm
Location:  Gallery Vernissage
Street:  The Square of A. Starcevic bb, pedestrian underpass
City/Town: Osijek
Country: Croatia

                                                   VELIKO PLAVETNILO

              Lelujavi svijetovi na rubu vodene prozračnosti, mostovi koji vode negdje drugdje, prolazi koji spajaju stvarnost i maštu. Pretapaju se obrisi jednoga u obrise sasvim nečega drugog u našim očima i unutarnjim doživljajima dok ulazimo u grafičke otiske crteža i slika koje nam autorica predstavlja. Što je stvarnost nego samo igra sjena, nijansi i boja? Figuracija koja se postupno, što dubljim doživljajem, gubi u apstrakciji. Grafika naglašava baš tu nestalnost i nesigurnost interpretacije, brižljivo nijansira sliku i, najvažnije, produbljuje njenu idejnu zaigranost naslutljivu tek i samom autoru. Izbor monotipije još i više ističe autorsku sklonost eksperimentu i istraživanju, radoznalu umjetničku zanesenost koja će se prepustiti samoj slikarskoj tehnici.

              Grafike Kristine Jejić spajaju klasične i modernističke motive, od antičkih do dekorativnih, od mrtve prirode do pop-arta. Pomiruju tradiciju i suvremenost i izborom grafičke tehnike suhe igle i monotipije koja donosi specifično začudno sadržajnu i perceptivnu slojevitost. Akrili su koloristički zaigraniji i predstavljaju autoričin odmak od uobičajne slikarske posvećenosti grafici.

             Plavetnilo dominira, to je uronjenost u kontemplaciju, metafizička zamišljenost nad svijetom i idejom čovjeka-autora. Onaj koji gradi, taj nas i spaja (jer umjetnost je medij koji nas spaja), naše ljudske ideje i strahove - zablude, ljubavi i vlastite istine, dakle, graditelj-umjetnik upozorava nas da u svemu tome nismo jedini i – sami.

 

Nebojša Janić